SURROGATES.



Surrogates är en (endast 1h, 32 min lång) underhållande och ständigt fartfylld film som till skillnad från många andra filmer inte tråkar ut tittaren med alldeles för långa dialoger och händelselösa inblickar i karaktärernas vardagsliv, utan istället går rakt på sak. Bruce Willis är guld i rollen som FBI-agenten Tom Greer, och filmen är faktiskt en riktigt bra sci-fi-rulle.

Storyn visar fram ett utopiliknande framtidssamhälle där människan inte längre behöver lämna hemmet för att till exempel jobba eller gå till skolan tack vare såkallade Surrogater - robotar med mänskliga utseenden - konstruerade för att göra exakt det som deras ägare styr dem att göra från den säkra hemmasfären. Brottsligheten har sedan införandet av surrogater minskat till att bli nästan obefintlig, och antalet olyckor och dödsfall likaså. Men när plötsligt två människor mister livet efter att deras surrogater blivit brutalt mördade med ett okänt vapen tvingas Greer och hans kollegor att tänka om. Vem ligger bakom dådet och hur är det möjligt att ägaren dött tillsammans med sin surrogat, när detta tidigare trotts vara omöjligt?

Filmen framstår på det stora hela som en lufttät berättelse med bra flyt, men samtidigt har den också sina brister. Konflikter såväl som spänningsmoment etableras å ena sidan med precision, och vi får följa Greers inblandning i händelseförloppet från yrkesmässig utredning till övergången i ett personligt vendetta. Å andra sidan går det i vissa fall lite väl snabbt i vändningarna, vilket gör att det blir aningen svårt att hänga med i filmens resonemang (hur, vad, varför hände detta?), men tack vare att dessa frågetecken endast är tillfälligt återkommande gör detta ingenting. Det är sådant som tåls att tänka över då eftertexterna rullar, i samma veva som funderingarna över vad denna film vill säga mänskligheten dyker upp och omvandlas till tolkningar, och förhoppningsvis ligger de möjliga svaren inom nära räckhåll.



Så, om du är ett fan av sci-fi-thrillers, rykande heta mordgåtor och emellanåt även lite klassisk action, i kombination med snyggt fotade scener och påkostade specialeffekter, rekommenderar jag att du plockar upp ett exemplar av Surrogates och sätter dig tillrätta i TV-soffan. Denna film är definitivt värd en och en halv timme av ditt liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0